Четвъртък, 21.02.2019 г. Безплатен абонамент
 
 

Информационен семинар за говедовъди и овцевъди от програмата на областна експертна комисия по животновъдство Бургас

13.07.2017

На 21 юни 2017г., в с. Руен, в присъствие на 25 говедовъди и овцевъди от района на Община Руен, проведохме информационен семинар съгласно Програмата на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас за 2017г.
Домакин на семинара беше “Сдружение на животновъдите-РУЕН 2015г., което е част от НСГБ и работи активно с животновъдите на територията на общината вече две години. Присъстваха собственици на месодайни и млечни говедовъдни ферми, овцевъди от съставните населени места на Община Руен.

Информационната среща премина при голям интерес в следния дневен ред:

  1. Внедряване на нови технологии за печелившо животновъдство;
  2. Правилно проектиране и оборудване на животновъдни ферми;
  3. Модерно и ефективно отглеждане на овце;
  4. Професионална хигиена за намаляване на разходите във фермата;
  5. Доене-видове доилни инсталации, охлаждане и съхранение на млякото и системи за управление на стадото;
  6. Репродукция при крави и овце.

Лектори на събитието бяха г-н Момчил Тасков-Търговски мениджър на Агритоп ЕООД и Проф. Стайка Лалева- Директор на Земеделски институт гр. Стара Загора.

Г-жа Лидия Станкова - Директор на ОД “Земеделие“ Бургас откри срещата и накратко запозна присъстващите животновъди с изпълнените дейности до момента на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас. Призова фермерите да правят предложения и търсят за съдействие ОЕКЖ Бургас при всички случаи когато имат необходимост от помощ и подкрепа.

Г-н Тасков подробно запозна фермерите с необходимостта от правилното планиране, изграждане и оборудване на говедовъдните и овцевъдни ферми, за да може успешно и качествено да се управлява животновъдния бизнес. Наблегна на необходимостта от правилно отношение на фермера към храненето на животните, качественото доене, навременно охлаждане и съхранение на млякото, стриктното спазване на професионална хигиена за здрави и продуктивни на животни, оптимален микроклимат, съхранението и оползотворяването на оборския тор. Животновъдите разбраха, че успехът им зависи основно от правилните професионални решения при хранене и доене и възможността фермерите да увеличат печалбата, което е основен приоритет в тяхната дейност.

Проф. Стайка Лалева ангажира вниманието на присъстващите с начините на управление на репродукцията в говедовъдството и овцевъдството и по точно със видовете синхронизация, които са мощен инструмент за генетично подобряване на стадото. Обясни че хормоналните продукти не са заместител на правилното хранене и отглеждане, а само едно допълнително средство в ръцете на фермера за ефективно управление на заплодяемостта и намаляване на загубите.

 

Вашите коментари:
Коментари: страница 1 от 0
Добави коментар:
Име * :
E-mail * :
Коментар * :
 

Полезни връзки

> Виж всички Включи се <

Още по темата:

ИсторияЕкипСтруктураПроектиКонкурсиНовиниГалерияПрофил на купувачаНорм. актовеКонтакти
Земеделски институт - гр. Стара Загора, Всички права запазени © 2012